Într-un raport recent al Uniunii Europene, mai exact studiul DESI (Indicele Economiei si Societății Digitale), România a fost plasată cu mult sub media europeană în ceea ce privește competențele digitale ale populației. Potrivit studiului, mai puțin de o treime dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani au competențe digitale cel puțin de bază, ceea ce este alarmant într-o lume din ce în ce mai digitalizată.
Procentul de specialiști în domeniul TIC din România este mult mai mic decât media UE, iar numărul întreprinderilor care oferă formare în domeniul TIC angajaților este scăzut.
Opinia redacției Biznews.ro: Angajații români sunt printre cei mai căutați în spațiul European și chiar în Statele Unite unde există joburi plătite și de 2-3 ori peste cele din țară. Unele companii multinaționale își îndreaptă atenția spre românia pentru că salariile așteptate sunt mai mici. În contextul 2023, din păcate, disponzibilizările au loc la toate corporațiile, fiind vorba de mii de lucrători în IT rămași fără locuri de muncă.
România are un avantaj de nișă în numărul de femei specialiste în domeniul TIC și al absolvenților TIC, poziționându-se în topul statelor membre ale UE. Guvernul român a lansat recent două cereri de propuneri pentru a spori competențele digitale ale angajaților, cu bugete disponibile de 20 și, respectiv, 10 milioane de euro. Creșterea nivelulului de competențe digitale și a alinierea cu statele membre UE în acest domeniu critic pentru dezvoltarea economică și socială sunt subiete de interes pentur politicenii vremii și probabil că vor mai exista suficiente discuții politice și suficiente proiecte de digitalizare la nivel naționak pentru fiecare instituție publică și nu numai.