Fondul Monetar Internațional (FMI) a cerut guvernului Marii Britanii să „reevalueze” un pachet de reduceri de taxe nefinanțate despre care spune că ar putea alimenta inflația și ar putea crește inegalitatea economică. Valoarea lirei sterline a scăzut și mai mult miercuri, 28 septembrie, după avertismentul rar al FMI către o economie a Grupului celor Șapte, tranzacționată la sub 1,07 dolari.
Banca Angliei a intervenit pe 28 septembrie pentru a lansa un program temporar de cumpărare de obligațiuni guvernamentale pentru a evita „riscul material pentru stabilitatea financiară a Regatului Unit”, după ce reducerile nefinanțate ale impozitelor guvernamentale au speriat piețele și au făcut ca lira sterlină să scadă. Intervenția de urgență înseamnă că banca centrală va cumpăra obligațiuni guvernamentale în efortul de a stabiliza piața și de a reduce creșterea costului împrumuturilor guvernamentale.
Banca a declarat într-un comunicat că „monitorizează evoluțiile de pe piețele financiare foarte îndeaproape, în lumina reevaluării semnificative a activelor financiare din Marea Britanie și globale” – în special datoria guvernamentală a Marii Britanii cu termen lung. Drept urmare, a spus că „banca va efectua achiziții temporare de obligațiuni guvernamentale britanice cu termen lung începând cu 28 septembrie. Scopul acestor achiziții va fi restabilirea condițiilor ordonate de piață”.
Guvernul britanic a declarat că subscrie achizițiile de obligațiuni de urgență ale băncii centrale, care urmează să dureze două săptămâni. „Pentru a permite Băncii să efectueze această intervenție de stabilitate financiară, această operațiune a fost despăgubită în totalitate de către HM Treasury”, se arată într-un comunicat.
Kwarteng caută să calmeze piețele
Șeful Trezoreriei Kwasi Kwarteng s-a întâlnit miercuri cu directori ai băncilor de investiții, în timp ce noul guvern conservator încearcă să calmeze piețele.
Guvernul premierului Liz Truss a dezvăluit un pachet de reduceri de taxe de 45 de miliarde de lire sterline (48 de miliarde de dolari) pe 23 septembrie, în efortul de a stimula creșterea economică. Dar planul nu a fost însoțit de reduceri de cheltuieli sau chiar de o estimare independentă a costurilor, ridicând îngrijorarea că ar crește datoria guvernamentală și ar crește inflația care se află deja la aproape un maxim din ultimii 40 de ani de 9,9%.
„Având în vedere presiunile inflaționiste crescute în multe țări, inclusiv în Marea Britanie, nu recomandăm pachete fiscale mari și nețintite în acest moment, deoarece este important ca politica fiscală să nu funcționeze în sens transversal cu politica monetară”, a spus FMI într-un comunicat. . „În plus, natura măsurilor din Regatul Unit va crește probabil inegalitatea”.
Lira sterlină a scăzut luni la un minim record față de dolarul american, la 1,0373 dolari, pe fondul îngrijorării investitorilor cu privire la politicile guvernului, care includ și împrumuturi de miliarde pentru a proteja casele și întreprinderile de creșterea prețurilor la energie.
Banca Angliei a încercat să stabilizeze piețele, afirmând luni că este pregătită să majoreze ratele dobânzilor „atât cât este necesar” pentru a controla inflația. Însă următoarea întâlnire programată a băncii nu are loc până în noiembrie, iar lipsa unei acțiuni imediate a contribuit puțin la creșterea lirei.
Scădere de 20% în anul trecut
Moneda britanică a scăzut încă cu 4% de vineri, iar lira a scăzut cu 20% față de dolar în ultimul an. Tulburările au deja efecte în lumea reală, creditorii ipotecari britanici retrăgând sute de oferte de pe piață pe fondul așteptărilor că Banca Angliei va crește brusc ratele dobânzilor pentru a compensa impactul inflaționist al recentei scăderi a lirei.
Guvernul Marii Britanii spune că va stabili un plan fiscal mai detaliat și o analiză independentă din partea Oficiului pentru Responsabilitate bugetară pe 23 noiembrie.
„Bugetul din 23 noiembrie va prezenta o oportunitate timpurie pentru guvernul Marii Britanii de a lua în considerare modalități de a oferi un sprijin mai bine direcționat și de a reevalua măsurile fiscale, în special cele de care beneficiază persoanele cu venituri mari”, a spus FMI. Ca răspuns, Trezoreria Marii Britanii a declarat că guvernul este „concentrat pe creșterea economiei pentru a ridica standardele de trai pentru toată lumea”.
Declarația din noiembrie va prezenta mai multe detalii despre planul guvernului și va asigura că datoria scade ca pondere din produsul intern brut „pe termen mediu”, a spus o purtătoare de cuvânt.
Susannah Streeter, analist senior de investiții și piețe la Hargreaves Lansdown, a declarat că criticile usturătoare din partea FMI vin și într-un moment în care randamentele gilt din Marea Britanie – dobânda plătită pentru datoria guvernamentală – sunt „superioare”, cu randamentul pe 10 ani. gilts oscilând în jurul valorii de 4,4%, în creștere cu peste 340% într-un an.